Resan till Lofoten - en injektion av livsglädje

Uppdaterat: 20 sep 2019


Charlotta Milde på fisketur. Foto: Inga-Lena Larsson

"Det var en oförglömlig resa, mättad med underskön natur, äventyr och nya vänner."

Tullan Willén


Snöklädda, berg, blånande vatten och röda små stugor – rorbuer – alldeles vid vattnet.


Lofoten är en magisk plats och det går alldeles utmärkt att åka tåg dit.

Därför kändes det som ett klockrent resmål för vår första gruppresa, denna gång i samarbete med Nationalparksresor.


Resan blev också en fin upplevelse som kombinerade en tågresa genom norra Sverige med bergsklättringar, fisketurer och solbad.


Mousserande dryck och egen sittvagn Vi som reste var en grupp om 19 personer, inklusive Susanna från Tågsemester.nu. Gruppen bestod av människor från olika platser av landet med en önskan om att resa hållbart, njuta av livet och lära känna nya vänner.


Resan började med att vi skålade i mousserande dryck på centralen lördag den 1 juni för att sedan ta tåget norrut. Efter en trevlig kväll tillsammans i vår gemensamma sittvagn kröp vi till kojs. Där vaggades vi till sömns av tågets färd i den ljusa juninatten. Vi var nog flera som skymtade en och annan älva mellan de björkar och granar som susade förbi.
Hisnande vyer från Kiruna till Narvik När vi vaknade var vi redan långt uppe i norra Sverige. I Kiruna klev Steingrim Sneve på tåget. Han guidade oss mellan Kiruna och Narvik på ett underhållande sätt genom att berätta om rallare, malmbrytning och annat som är värt att veta om denna tågsträcka. Särskilt uppskattat var att han sjöng för oss.


Sträckan mellan Kiruna och Narvik är nog en av Sveriges och Norges vackraste sträckor mellan hisnande berg, fjordar och vattenfall. Allra finast är nog bron vid Narvik som brukar kallas för Norges svar på Golden Gate-bron över atlantvattnet.


Från Narvik till Svolvaer

Efter några timmars paus i Narvik tog vi bussen på vägar som var minst lika vackra som tågbanan till Svolvaer, staden som vi sedan bodde i.


På plats blev det festlig middag och till sen inkvartering i de mysiga små röda "rorbuerna", belägna vid vattnet och nära de stora ställ med torkad fisk som är så typiska för Lofoten.


Sedan följde några fina dagar och nätter i midnattssolens land där vi vandrade i berg, åkte på utflykter, såg islandshästar, fiskade och badade. Solen sken nästan hela tiden och Lofoten visade sig för oss i all sin prakt innan det var dags att resa hem.
Några ord om resan:


Margareta Andersson på Haukland Beach