Resan till Lofoten - en injektion av livsglädje

Uppdaterat: 20 sep. 2019


Charlotta Milde på fisketur. Foto: Inga-Lena Larsson

"Det var en oförglömlig resa, mättad med underskön natur, äventyr och nya vänner."

Tullan Willén


Snöklädda, berg, blånande vatten och röda små stugor – rorbuer – alldeles vid vattnet.


Lofoten är en magisk plats och det går alldeles utmärkt att åka tåg dit.

Därför kändes det som ett klockrent resmål för vår första gruppresa, denna gång i samarbete med Nationalparksresor.


Resan blev också en fin upplevelse som kombinerade en tågresa genom norra Sverige med bergsklättringar, fisketurer och solbad.


Mousserande dryck och egen sittvagn Vi som reste var en grupp om 19 personer, inklusive Susanna från Tågsemester.nu. Gruppen bestod av människor från olika platser av landet med en önskan om att resa hållbart, njuta av livet och lära känna nya vänner.


Resan började med att vi skålade i mousserande dryck på centralen lördag den 1 juni för att sedan ta tåget norrut. Efter en trevlig kväll tillsammans i vår gemensamma sittvagn kröp vi till kojs. Där vaggades vi till sömns av tågets färd i den ljusa juninatten. Vi var nog flera som skymtade en och annan älva mellan de björkar och granar som susade förbi.
Hisnande vyer från Kiruna till Narvik När vi vaknade var vi redan långt uppe i norra Sverige. I Kiruna klev Steingrim Sneve på tåget. Han guidade oss mellan Kiruna och Narvik på ett underhållande sätt genom att berätta om rallare, malmbrytning och annat som är värt att veta om denna tågsträcka. Särskilt uppskattat var att han sjöng för oss.


Sträckan mellan Kiruna och Narvik är nog en av Sveriges och Norges vackraste sträckor mellan hisnande berg, fjordar och vattenfall. Allra finast är nog bron vid Narvik som brukar kallas för Norges svar på Golden Gate-bron över atlantvattnet.


Från Narvik till Svolvaer

Efter några timmars paus i Narvik tog vi bussen på vägar som var minst lika vackra som tågbanan till Svolvaer, staden som vi sedan bodde i.


På plats blev det festlig middag och till sen inkvartering i de mysiga små röda "rorbuerna", belägna vid vattnet och nära de stora ställ med torkad fisk som är så typiska för Lofoten.


Sedan följde några fina dagar och nätter i midnattssolens land där vi vandrade i berg, åkte på utflykter, såg islandshästar, fiskade och badade. Solen sken nästan hela tiden och Lofoten visade sig för oss i all sin prakt innan det var dags att resa hem.
Några ord om resan:


Margareta Andersson på Haukland Beach

"Jag har alltid tyckt om att åka tåg. När mina kompisar frågade om jag hade lust att följa med nappade jag direkt. Jag gillar också att träffa nya människor. På en sån här resa ges många tillfällen att uppleva saker tillsammans, att hitta någon med samma intresse och kanske dela varandras livsöden. Man kan umgås om och när man vill och vara ensam när man får lust med det. Resan var fantastisk med alla naturupplevelser, oväntade möten, många skratt och nya vänner."

Margareta Andersson


Tullan Willén och Kjell Gunnarsson till havs.

Vi hade pratat lite löst om att åka till Lofoten i juni. När vår vän Lotta berättade att hon skulle göra precis det, och dessutom med tåg, hakade vi på direkt. Redan på tågresan norrut fick vi fin kontakt med våra medresenärer. Väl i Svolvær var det naturligt att fortsätta umgås. En dag var vi några stycken som tog färjan till Skrova och blev kvar till kvällen. En annan dag hyrde vi en bil och såg lite mer av Lofoten. Vi fiskade, badade och gick på fjällturer. Vi bodde i rorbuer, lagade middag själva och bjöd in varandra. Det var en oförglömlig resa, mättad med underskön natur, äventyr och nya vänner.

Tullan Willén och Kjell Gunnarsson


På Börsens spiseri i Svolvaer

Detta var en annorlunda resa, mot de jag tidigare har gjort. Det var så mysigt att resa med en grupp och umgås med andra. Naturen är fantastisk. Jag hyrde bil i två dagar, med fyra medpassagerare. Bilen gjorde att vi kunde se och uppleva mer. En fantastisk resa med underbar natur, många nya upplevelser, trevliga medresenärer och många skratt. Längtar redan tillbaka! En resa jag varmt rekommenderar till andra!

Cristina BöhlinEn plats att träffa både sig själv och andra på. En date med själen. En plats där ett andetag är ett helt andetag och inget lustigt försök till helt andetag. Platsen är full av poesi.

Charlotta MildeStort tack alla deltagare på resan <3


Tack för bilder och citat:


Charlotta Milde

Cristina Böhlin

Hans Böhlin

Inga-Lena Larsson

Kjell Gunnarsson

Margareta Andersson

Tullan Willén


Tack för tips och medhjälp:

Peter Bylund

Fredrik Persson


Fakta om resan

Antal deltagare: 20 personer

Tid: 1 - 9 juni 2019.2 348 visningar1 kommentar

Senaste inlägg

Visa alla